entatil.com'i kullanarak çerez kullanım koşullarını kabul ediyorsunuz.  Detaylı bilgi için tıklayınız.

İstanbul

İstanbul Otelleri

Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan bir köprü konumunda olan, Dünyanın en eski şehirlerinden birisi olan İstanbul sırasıyla Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış tam bir kültür turizmi başkenti konumundadır.

Daha fazlasını gör

Istanbul

Son yıllarda yapılan kazı çalışmalarından çıkarılan ve 400.000 yıllık olduğu görülen, taş aletler İstanbul’un medeniyetler başkenti olma iddiasında kanıtlar niteliktedir.

Yine Anadolu yakasında yapılan son kazı çalışmaları sonrasında M.Ö 5.500 tarihlerinden izler rastlanan İstanbul, Marmara ve Ege bölgesinde yaşayan en eski toplulukların bu tarihlerde ortaya çıktığını göstermektedir. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisi olan İstanbul bugün bile Dünya’nın en yoğun nüfusuna sahip 7 şehir konumunda olup, halen daha Dünya’nın en güzel şehirlerinden birisi olarak gösterilmektedir.

İSTANBUL’UN TARİHÇESİ

İstanbul, yerleşim tarihi son yapılan Yenikapıdaki kazılarla bulunan liman doğrultusunda 8500 yıl, kentsel tarihi yaklaşık 3.000, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanan Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir. Çağlar boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış, yüzyıllar boyunca çeşitli din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşadığı kozmopolit ve metropolit yapısını koruyarak tarih boyunca eşsiz bir halini almıştır.

İstanbul tarihi ana hatları ile beş büyük döneme sahiptir;

  • Tarih öncesi çağlar
  • Kuruluş Dönemi ve Byzantion Dönemi
  • Konstantinopolis dönemi
  • Konstantiniyye dönemi
  • İstanbul dönemi

İSTANBUL’A NASIL GİDİLİR?

Kara yolu ile İstanbul

İstanbul’a kara yolu ile gitmek istiyor ve otobüs kullanacaksanız Türkiye’nin herhangi bir ilinden otobüsle şehre ulaşmanız mümkündür.  Ancak burada dikkat etmeniz gereken yer aslında İstanbul’un hangi bölgesine gideceğinizdir. Eğer Anadolu yakasına gitmek istiyorsanız Harem, Dudullu, ve Kurtköy veya Avrupa yakasına gitmek istiyorsanız Esenler veya Alibeyköy otogarını kullanmalısınız.

Hava Yolu ile İstanbul

Gün içerisinde binlerce yurt içi ve yurt dışı uçuş alan bir şehir olan İstanbul, Anadolu yakasında Sabiha Gökçen ve Avrupa yakasında ise Atatürk havalimanına sahiptir. Hava limanlarının ikisinde de metro, otobüs ve taksi gibi toplu ulaşım araçlarını rahatça kullanabilirsiniz.

Demir Yolu İle İstanbul

İstanbul’a demir yolu ile pek çok noktadan nostaljik seyahatler yapmanız mümkün. Yurt içi seyahatlerinizde İstanbul’a Sirkeci ya da Pendik garları üzerinden, yurt içi ve dışı seyahat yapabilirsiniz. Yurt içinde Eskişehir, Ankara, Konya, Gaziantep, Kars ve Van’dan İstanbul’a demi yolu ile ulaşabilir, yurt dışında ise Viyana, Münih, Selanik, Budapeşte, Halep, Moskova ve Bükreş şehirlerinde demir yolu ile İstanbul’a seyahat edebilirsiniz.

Deniz Yolu İle İstanbul

Deniz yolu ile Dünya’nın her yerinden İstanbul limanına ulaşım sağlamanız mümkün. Yurt içinde ise Bursa’dan feribot ya da deniz otobüsü, Bandırma ve İzmir’den ise feribot ile İstanbul’a ulaşabilirsiniz.

İSTANBUL’DA MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

İster iş seyahatiniz olsun ister tatil için İstanbul’a gidin, şehrin mutlaka görmeniz gereken bazı yerlerini siz değerli Entatil kullanıcıları için oluşturduğumuz içeriğe mutla bir göz atın. İstanbul’da onlarca tatil teması bulunmasına rağmen biz sizler için bunları iki kısma ayırdık.

  • İstanbul Kültür Turizmi
  • İstanbul Eğlence Turizmi

İSTANBUL’DA KÜLTÜR TURİZMİ

Tarihi Yarımada

Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi ile çevrili olan ve İstanbul Şehirinin ilk kurulduğu yer olarak bilinen bölgedir. Bizans döneminden kalma şehir surları yarımadanın batı sınırını oluşturmakta olup, Osmanlı döneminden beri bu bölgeye sur içi de denmektedir. Ancak bu ismin verilmesinin diğer bir sebebi ise Bizans ve Osmanlı döneminden kalma sayısız saray, cami, kilise, çeşme, dikilitaş ve konut olmasıdır. Tarihi yarımada içerisinde mutlaka görmeniz gereken yerler;

Ayasofya

Ayasofya Müzesi, Kilisesi ve Camii olarak bilinen İstanbul tarihinin en ünlü yapısıdır. Aslında 532-537 yılları arasında Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazlika olan Ayasofya, İstanbul’un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935’ten 2020 yılına kadar müze olarak hizmet veren mekân, 2020 yılından sonra tekrar cami statüsüne kavuşturulmuştur. Ayasofya, mimari bakımdan merkezî planı birleştiren kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.

Sultanahmet Camii

Sultan Ahmet Camii 1609 – 1617 yılları arasında Osmanlı padişahı I. Ahmet tarafından İstanbul’daki tarihi yarımada üzerinde yaptırılmıştır. Caminin iç dekorasyonun da kullanılan yeşil beyaz renkli İznik çinileri nedeni ile Avrupalı misafirler nedeni ile mavi cami olarak bilinir. Ayasofya’nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesi nedeni ile İstanbul’un ana camii konumuna gelmiştir. Sultan Ahmet Camii’nin tasarımı Bizans kilise mimarisinin 200 yıllık sentezinin de zirvesini oluşturur. Komşusu olan Ayasofya’dan bazı Bizans esintileri içermesi ise dinler kardeşliği açısından çok büyük bir anlam ifade eden dünya çapında eserlerden bir tanesidir.

Topkapı Sarayı

600 yıllık Osmanlı İmparatorluğunun 400 yılı boyunca devletin idare merkezi olarak kullandığı, padişahlar ve onları tebaasının kaldığı yerdir. Topkapı Sarayı 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılmış ve 380 yıl boyunca devletin idare merkezi olmuştur. 3 Nisan 1924’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından halkın ziyaretine açılan Topkapı Sarayı bu tarihten sonra müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. İçinde Hırka-i Saadet gibi kutsal emanetlerinde bulunduğu saray bugün yerli ve yabancı yüzbinlerce ziyaretçisini ağırlamaktadır. Topkapı Sarayının iç yapısı ve bölümleri ise şu şekildedir; Saray-ı Hümayun ve iç saray, Saltanat Kapısı, I. Avlu (Alay meydanı), Selam Kapısı, II. Avlu olarak bilinir. Osmanlı kültür, tarih ve mimarisi ile ilgili pek çok bilginin bulunabildiği Topkapı Sarayı İstanbul tatiliniz sırasında mutlaka gitmeniz gereken yerlerden birisi konumundadır.

İSTANBUL EĞLENCE TURİZMİ

Eğer eğlenmek ve stres atmak istiyorsanız İstanbul Şehri size pek çok olanak sunuyor. Şehrin hemen hemen her yerinde bulabileceğiniz eğlence mekanları, gurme lezzetler tadabileceğiniz restoranları ya da İstanbul’un iki farklı yakasında bulunan muhteşem manzarası olan semtleri gezebilirsiniz. Biraz bu semtlerden bahsedecek olursak;

Boğaziçi

Asya ve Avrupa’nın kesişim noktası olan Boğaz’ın her bir köşesi apayrı güzellikleri barındırır durumda, sahil boyunca sıralanmış müzeleri, tarihi binaları, yalılar, dünyanın en romantik eserlerinden birisi olan Kız Kulesi, varlıkları ile denize eşlik eden martıları ile İstanbul’un ve İstanbulluların en vazgeçilmez mekanlarından birisidir Boğaziçi. Aslında İstanbul denince akla gelen ilk yerdir Boğaziçi. İstanbul’a ister iş seyahati, isterseniz tatil için gidin Boğaziçi mutlaka görmeniz gereken mekanların başında gelmeli.

Beyoğlu ve Taksim

İstanbul’da gezmeye nereden başlayayım diye soracak olursanız, bizim için cevap Beyoğlu ve Taksim olacaktır. 100 yıllık mimarisi, klasik tramvayın yanınızdan geçerken çıkardı sesi, Galatasaray Lisesi, otantik onlarca restoranı, balık pazarı, çiçek pasajı, asmalı mescit’i, ünü dünyaya yayılmış İstiklal Caddesi ile tam bir İstanbul özeti gibidir Beyoğlu ve Taksim. Türkiye’de çekilen fotoğrafların büyük bir çoğunluğuna ev sahipliği yapmış olan bu mekanlar, hiç gidip görmemiş olsanız da mutlaka bildiğiniz mekanlardandır. İstanbul’un en olmazsa olmazlarıdır.

Üsküdar

M.Ö 5 yy ’dan beri önemli bir ulaşım ve konaklama noktası olan Üsküdar’ın her köşesinde tarihten bir iz rastlamak mümkündür. III. Selim tarafından 1801 yılında açılışı yapılan Büyük Selimiye Camii, Mihrimah Sultan Camii, M.Ö 341 yılına dayanan tarihi ile Kız Kulesi, Sultan Abdulaziz tarafından 1860-1865 yılları arasında yaptırılan Beylerbeyi Sarayı ile Üsküdar size tarih bilincinizi kaybettirecek kadar özel ve güzel bir mekandır.

Kadıköy

Haydarpaşa’dan, Bostancı’ya kadar giden sahil şeridine sahip olan Kadıköy bir kadın olsa bu semt inci kolyesi olurdu. Semt tarihi Haydarpaşa Garı, birbirinden ilginç içerikleri ve mağaza vitrinleri, 17.yy başlarında yapılan ayrılık çeşmesi ve çok değerli sanatçımız Barış Manço’nun eşyalarının olduğu köşk, yel değirmenleri ile Kadıköy sizi bir zaman yolculuğuna davet ediyor.